Őszi túra a közép-európai Mária úton – Munkazarándoklat Selmecbánya és Hontnémeti között

A Selmecbánya és Hontnémeti kegyhelyek közötti munkazarándoklatra 2013. október 26-án került sor. A bejáráson 3-an vettek részt: Patay Péter a VM elnöke, Török András a VM koordinátora és Méhes Richárd.

András és Richárd a munkazarándoklatot megelőző éjszakát a zólyomi vasútállomás vasúti szálláshelyén töltötte, majd másnap innen indultak vonattal Selmecbányára. 3-an, a selmecbányai vasútállomásról, 7:15 órakor indultak el, hogy megjárják a 26 kilométeres távot. Štefultov városrészt érintve mentek Ilija falu felé. A ilijai leágazásig a zöld turistajelzést követték, majd pedig a hegyek között menő úton ereszkedtek le a faluba, mely a Szitnya (Sitno – 1009 m) lábánál terül el. Az út mentén visszatekintve sokszor feltűnt a bányaváros fölé magasodó Kálvária a hegyet koronázó szép kápolnájával.

A reggeli órák nagy köddel kezdődtek, majd a köd feloszlott és a zarándokok szép őszi időben zarándokolhattak tovább a Selmeci-hegyekben, gázolva a lehullott falevelek között.

Ilija faluba a templomot körülvevő temetőnél értek be, majd leérve a faluközpontba a zöld jelzésen folytatták az utukat a Szitnya felé, egészen a Vlčia jama-ig. Kellemes erdős területen, emelkedő leküzdésével könnyedén érték el a turistapontot. Egy kis pihenő után a turistaponttól a kék jelzést követve ereszkedtek le Berencsfaluba (Prenčov), mely lejtős, erdős területen, később pedig réteken át vezetett egy tanya mellett. Az őszi színek festői romantikát nyújtottak, nagyon hangulatos volt erre járni. A kék jelzés az Andrej Kmeťről elnevezett tanösvényt is követte, akinek a faluban van egy múzeuma is.

A Selmec patak partján fekvő, túlnyomórészt már csak szlovákok által lakott Berencsfaluban egy nagy meglepetés érte a vándorokat. A falu főutcáján találtak egy nagyon szépen felújított és rendben tartott szoborkompozíciót, mely a leírás alapján is Szent István királyunkat ábrázolja térdelve Szűz Mária színe előtt (kezében tartva a kis Jézust és taposva a félholdat), amint a Szent Korona képében felajánlja az egész országot a Szűzanyának, az egész országát Szűz Mária pártfogásába, oltalma alá helyezi. A Szűzanya lábai alatt látható a magyar címer, már szlovák színekkel átfestve.

Az ebédszünet után a útonlevők az 51-es utat követve elhagyták a falucskát. Közvetlen a korponai járást jelző tábla előtt letértek az útról egy régen kialakított aszfaltozott útra, mely autóval is járható, de e tekintetben nagyon rossz az út minősége. Ez az út egyenesen Sitnianska Lehôtka felé visz. A temető után földbe vájt borospincéket érintve érkeztek a faluba, mely már Hontnémeti része és alig-alig lakják már. Nemčianske vinice után a Greenway elnevezésű regionális kerékpárúton folytatták útjukat egészen Hontnémetiig.

Hontnémeti falu elején értek ki a 66-os útra. Felmentek a Szent Márton tiszteletére szentelt 13. századi eredetű kegytemplomhoz, mely régi búcsújáróhely a mellékoltárán elhelyezett Skapulárés Boldogasszony kép miatt. Sajnos a templomba nem tudtak bejutni, de rácson keresztül megnéztek a templom belsejét és némileg a kegyképet is. Talán majd legközelebb láthatják…

A zarándokok busszal jutottak vissza Zólyomba, ahonnan pedig folytatták útjukat hazafelé. A zarándokok sok szépséget láttak útjuk során és egy jót zarándokoltak, túráztak a szép őszi időben.