A dercsikai Nagyboldogasszony gyalogos zarándoklat

2015. augusztus 15-én sor került az 1Úton előrendezvényére, mely két irányból közelítette meg Dercsika csallóközi Nagyboldogasszony búcsújáróhelyét.

Sajnos csak ketten indultak útnak Bősről, Méhes Richárd és egy érsekújvári zarándoktársa. De nagyon jót beszélgettek az út során. Énekeltek és imádkoztak a bősi templomban, majd pedig a nyári napsütésben útnak indultak. A kanális partján haladtak és elmondták a rózsafüzért az út során. Az árnyékban megpihentek és folytatták útjukat. Az útmenti Mária szobor mellett jöttek be a faluba, mely szépen rendbe lett hozva és felújítva. A templom előtt találkoztak a Gelle felől érkezőkkel.

Az egyházgellei templomból indultak a zarándokok Kovacsovics (Méry) Évus vezetésével. 10 zarándok indult útnak a templomból zarándokáldással és szántóföldek közötti földutakon. Sok kanális mellett haladtak. Örömteli dolog volt, hogy ismét eljöttek a peredi zarándokok és a gelleieken kívül új zarándokok is érkeztek Felsőpatonyból.

Kukoricaföldek mentén haladtak, a hőségben jól esett nekik hűvösön való megpihenés.

A zarándokok 11 órakor részt vettek Dercsikában az ünnepi szentmisén, majd a szentmise után imádkoztak és énekeltek. Mindszenty József bíboros szavaival közösen felajánlották a magyarok és az országot Szűz Máriának, követve Szent István királyunk halála előtt tett cselekedetét, mikor is a magyarokat és az egész országot a Boldogasszony pártfogásába ajánlotta, bízva a Szűzanya gondviselésében és segítségében.

Ezek után a zarándokokat süteményekkel és itallal a templom kertjében megvendégelték a helyiek, ahol aznap búcsú volt. Köszönjük szépen Kardos Gertrúd segítségét.

A zarándokok kegyelmekkel gazdagodva, örömmel tértek haza otthonaikba.