Csíksomlyói ajándék buszos zarándoklat

2015. június 24. és 28. között Méhes Richárd a Via Mariae polgári társulás nevében egy buszos csíksomlyói zarándoklaton vehetett részt. A Mária Út Közhasznú Egyesület és a Mária Rádió önkéntesei ezt ajándékként kapták a szervezettől, az előző évi nagy és kitartó munkájuk végett.

Budapestről indultak 6 órakor, a Mária Rádió székháza elől. A buszos zarándoklat során nagyon sok mindent láttak Erdélyből és Székelyföldből. Szinte az összes nap esett. De ahányszor mikor kiszálltak a buszból, az eső abbamaradt….tehát szerencsések voltak.

A szállásuk közvetlen a csíksomlyói Szűz Mária temploma mellett volt, így amikor csak akartak, reggel vagy este, átmehettek a Szűzanyához fohászkodni. Meglátogatták Tamási Áron sírját, elmentek a Békás-szoroshoz és a Gyilkos-tóhoz, voltak az ezeréves határnál, a Gyimesekben.

Sokszor énekeltek és imádkoztak az út során a buszban. De volt egy szakmai nap is, mikor a székelyföldi máriautasokkal találkoztak és kerekasztal beszélgetésekkor különböző kiosztott témákat tárgyaltak meg.

A buszos zarándokok megismerkedtek Márton Áronnal és munkásságával, megcsodálhatták egy kis vezetéssel a gyergyószentmiklósi örmény templomot.

A zarándoklat talán két legszebb élményét adta, mikor az egyik este beszélgettek a gyergyóalfalui Balázs József festőművésszel és szombaton részt vettek a zarándokok a Csíkszereda körül megszervezett Élő Rózsafüzér Zarándoklaton. Ezen a zarándoklaton megismerkedhettek Csíkszereda nevezetességeivel, a helyiekkel és lelkileg sokat kaptak.

A hazaúton még megálltak Gyulafehérváron, ahol az egész várat felfedezhették és ebédezhettek valamit.

Richárd élményekkel és új barátokkal gazdagodva, lelkileg feltöltődve tért haza otthonába.