Zarándoklás a Duna mellett

3. Gyalogos zarándoklat Bacsfa-Szentantalra a Kisboldogasszony-főbúcsúba

2016. szeptember 10-én már harmadik alkalommal keltek útnak Egyházgelléből a zarándokok, hogy Kisboldogasszony ünnepekor eljussanak a szentantali Szűzanyához.

Délután 1 órakor volt a gyülekező az egyházgellei Szent Péter és Pál-templom előtt. A zarándokokat Blaho Milán helyi plébános zarándokáldásban részesítette, majd az összegyűlt 13 zarándok útnak indult Szentantalra. A zarándokok között volt dunaszerdahelyi, csallóközkürti, soproni, illésházi, kisfaludi és voltak Peredről és Egyházgelléből is. A legfiatalabb zarándok 12 éves volt. A zarándokok Gelle falurészein keresztülhaladva érték el a kanálist, melynek partján továbbhaladtak.

A zarándokok meleg időben zarándokoltak. Egy különös élményben volt részük, mikor a rózsafüzért mondták. Szinte egész végig egy felhő árnyéka követte őket és a szél fújása is hűsítette őket.

Kövecsesnél találkoztak a Dercsika felől érkező 6 zarándokkal, melyeket Katona Júlia vezetett el idáig. Ők már dél előtt útnak indultak. A zarándokok között volt nyékvárkonyi, dercsikai, bakai és nagyszarvai is.

Így már 19-en énekelve és imádkozva folytatták az utat Bacsfa-Szentantal felé. 5 előtt érkeztek meg a búcsújáróhelyre. A vesperás előtt betértek a templomba és elmondták a Szentantali Könnyező Szűzanyának szánt imát. A Kálváriánál közösen imádkoztak és ezek után búcsút vettek egymástól.

A zarándokok ezután részt vettek a 6 órakor kezdődő ünnepi szentmisén, melyet Bosák Nándor nyíregyházi püspök mutatott be paptársaival. A szentmise után körmenetre és ereklyetiszteletre került sor.