Viszlát stressz!

Viszlát stressz!

A gyalogos zarándoklás a középkorban vált népszerűvé és hagyománnyá. A kitartó és egyenletes gyaloglás során elengedjük felesleges gondolatainkat.

Úton lenni jó. A vándorlás megtisztítja az elmét, miáltal a lélek felszabadul. A zarándoklás történhet vezeklés céljából, sikeres felgyógyulás miatt, vagy mert épp elakadtunk az életünkben.

A zarándok engedelmes. Engedelmesen végigjárja az utat, aminek célja mindig egy olyan hely, ahol, úgymond, a természetfeletti energiák fejtik ki hatásukat. Útközben helye van az imának és a szilenciumnak, azaz a csendnek is. A zarándoklatnak megvan a maga rítusa. A zarándoklat része a vallási turizmusnak, ezért egyes elemei megtalálhatók a turizmusban is. A zarándokhelyek környékén is árulnak giccses emléktárgyakat (sokan szónokolnak is ellenük) – de itt azért jelen van valami más is.

A zarándok már nem ugyanaz az ember, aki az út előtt volt. Beavatottá válik. Minden országnak megvannak a maga híres zarándokhelyei. Ilyen a mexikói Guadalupe, Európában a legnépszerűbb a spanyol Compostela (El Camino) és a francia Lourdes. A mi híres zarándokutunk, a Mária-út sok országon halad keresztül.

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén a horvátok, magyarok, osztrákok, szlovákok, lengyelek románok és bosnyákok a Mária-út teljes útvonalán szerveznek zarándoklatokat.

A Mária-úton a zarándoklást gyalog, de futva, kerékpáron vagy akár vízen is meg lehet tenni – a világ testi és lelki egészségéért. S hogy otthon maradjunk a példánkkal: ekkor ülnek bőgős csónakra a karvaiak, hogy vízen zarándokoljanak el Esztergomba... Szent István király halála előtt Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országát. Innen ered a magyar nép Mária-kultusza.

A búcsúról

A magyar „búcsú” kifejezés azt jelenti, hogy az ember búcsút vesz a rá váró büntetéstől (pontosabban az egyház elengedi a büntetését). A búcsújáró hely olyan kegyhely, ahol a szentek ereklyéi vagy szobrai vannak, és felkeresésük révén búcsú nyerhető el. Régen a vezeklés egyik formája volt a szent helyekre való zarándoklat. A keresztes hadjáratok óta ez teljes búcsút vont maga után: aki halálos bűnt követett el, itt feloldozást nyert.

A Mária-út Szőgyén mellett. A gyalogos zarándok bakancsot húz, megpakolja a hátizsákját, és útra kel...

A karvai bőgős csónak kézzel faragott csodás fahajó. Búzás csónaknak is nevezték, mert régen búzát szállított a Dunán.

Új zarándokközpontnak számít az Esterházy János Zarándokközpont Alsóbodokon, melyet a mártír politikus, Esterházy János emlékére emeltek. Ő volt az egyetlen, aki nem szavazta meg a szlovák parlamentben a zsidótörvényt...

A Szentkút csodatévő forrásvize vakokat és gyengénlátókat gyógyított meg.

–nagyvendégi–

(Ez a cikk az Új Nő szeptemberi számában jelent meg és az alábbi honlapon: https://www.ujno.sk/viszlat-stressz)