Nagypaka és Légszász között

Újabb útvonalon, de már negyedszer a nagymagyari Szent Rita búcsúban

Május 22-én, Szent Rita napján immár 4. alkalommal zarándokok indultak útra a nagymagyari Szent Rita búcsúba. Egy régi-új útvonalon indultak útnak. Régi, mert az előző alkalmakkor az indulás Dénesdről történt, mivel az R7-es autópálya építése miatt lehetetlenség volt Bacsfáról Nagypaka felé átjönni. Szóval az indulás most ismételten Bacsfa-Szentantalról történt. Azért új útvonal, mert még a régi útvonalon Nagypakáig, a kanálisig elmentek, de innen már Légszászt, Vajasvatát és Csenkét vették célba és Nagymagyart nem a megszokott irányból (Nemesgomba felől), hanem Csenke felől közelítették meg. 

Bár a bacsfa-szentantali Páduai Szent Antal-kegytemplomnál 9:30 órakor volt a gyülekező, de az aznapi triatlon bekavart, melynek a részét képezi a kerékpározás. A triatlon biciklis része vasárnap Somorjáról indult és Bacsfát érintve Bős felé ment, ezért a 63-as út ezen része le volt zárva, ahogy a bősi út is. A Bős felől érkezők elmentek Dunaszerdahelyre és innen mentek Bacsfára, ahonnan a busz kerülővel jutott el Somorjára. Mivel Nyitra felől is érkeztek zarándokok, ezért ők késve, egy csallóközi körutat téve érkeztek a kiindulópontra.

A zarándokok a kegyhelyen imádkoztak és énekeltek, majd a 18 zarándoknak 10 óra körül sikerült elindulniuk. A bősi úton a versenyzőkre figyelve keltek át. Mezőgazdasági aszfaltúton hagyták el a falut. Sajnos a lezárások miatt néha egy-egy autó felbukkant, aki itt szeretett volna rövidíteni a kerülőúton.

Átkelve a autópálya felett egy földúton folytatták az útjukat Csukárpaka (Čukárska Paka) felé, a falurész előtt koccintottak Katona Júlia egészségére, aki aznap ünnepelte a névnapját. Csukárpakáról az úton Nagypaka (Veľká Paka) felé vették az irányt. Nagyon jó idejük volt, hétágra sütött a nap.

A nagypakai Szent László-templomban épp befejeződött a szentmise és keresztelőre készülődtek, mikor a zarándokok megérkeztek és bevonultak a templomba. Itt a hívők megörültek az érkezésüknek és fényképeken örökítették meg az eseményt. Imádkoztak, majd elénekelték az „Isten, hazánkért térdelünk elődbe...“ kezdetű éneket. A helyi plébános, Mikus Csaba atya üdvözölte őket, majd pedig zarándokáldásban részesülve engedte útjukra a gyalogos zarándokokat.

A templom előtti téren és kocsma teraszán megpihentek, valamint megebédeltek a zarándokok. Itt a nagy melegben egy kis frissítőt vettek magukhoz. Egy földúton a Rózsafüzért mondva hagyták egy a községet, majd a kanálist követve kimentek a Nagypaka-Légszász közti útra.

Légszászon (Sása) a temetői kápolnánál pihentek meg. A Léghez (Lehnice) tartozó falurész temetőjében megnézték a Bacsák család kriptáját is.

Légszászról egy szép, fákkal szegélyezett földúton jutottak el Vajasvatára (Maslovce). Az út során számos állattal találkoztak, akik a korai nagy melegben az árnyékos helyeken pihentek meg.

Vajasvatán egy szép harangláb mellett haladtak el. A falu Csenke településrésze. Úton érkeztek be Csenkére (Čenkovce), ahol kis pihenő után a kiépített járdán mentek Nagymagyarra (Zlaté Klasy).

Mikor a Szent Kereszt Felmagasztalása-templomhoz értek, már folytak a lelki programok és kettesével a templomba vonultak. A szentély előtti lépcsőknél térdet hajtva két irányban távoztak a templomból. Akinek még jutott hely, az a templomban elhelyezkedett, akinek pedig nem, az a kinti padokon foglalt helyet. Többen elmentek rózsát venni, melyeket a mise keretén belül megáldva vittek haza a búcsúból az otthon maradt beteg családtagjaiknak.

A kinti padoknál képernyőn is lehetett követni a szentmisét. Zvolenský Szaniszló pozsonyi érsek paptársaival mutatta be legszentebb áldozatot. A szlovákul mondott szentbeszéd után Martos Levente Balázs atya magyarul szólt a hívekhez.

A szentmise befejezése előtt megáldották a rózsákat, majd pedig sor került a szokásos körmenetre. A tűzoltós rézfúvós zenekar kísérte az énekeket. Két zarándok abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a körmenetben a vállukon vihették a Szűzanya szobrát. Jó volt látni ismételten ennyi hívőt a járvány végett az előző években elmaradt búcsún és a körmeneten.

A zarándokok a falukból, régiókból érkezett autóbuszokkal és autókkal jutottak haza.