Missziós kereszt (Fotó: Bokor Klára)

Minden korosztályt megszólító lelki hét Érsekújvárban a Missziós kereszt árnyékában

Érsekújvár katolikus közösségei meghívták a Missziós keresztet városukba, amely már 2007 óta körbejár a Kárpát-medencei plébániákon. A hívek augusztus 9-13-a között vehetnek részt azon a lelki programon, amely egyben előkészület is a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

„Megszólítottuk Kabai Sárát, aki a kereszt útját intézi, és kaptunk egy nagyszerű időpontot a NEK előtt. Úgy gondolom, a kereszt és az Oltáriszentség misztériuma között nagy összefüggés van, remek alkalom ez a kongresszusra való felkészülésre. Nem csak az érsekújváriakat, de a környékbelieket is várjuk a kereszt tiszteletére, melybe több mint 30 ereklye van beépítve – középen a Szent kereszt ereklye, körülötte pedig a Kárpát-medencei szentek és boldogok ereklyéi” – fejtette ki Török András szervező.

A Missziós kereszt fogadására az érsekújvári katolikus közösségek – a Czuczor Gergely Cserkészcsapat, a Széchényi György Öregcserkészklub, a Széchényi György Baráti Kör, Ignis polgári társulás, Via Marie polgári társulás - munkaközösséget hoztak létre, megszólítva a szlovák testvéreket is. Összeállították a hét programját, szórólapokat és plakátokat nyomtattak, igyekeztek a hírt minél több helyre eljuttatni. Természetesen a szervezőmunkából a házigazda, Gyurcsó Zoltán vikárius atya, is kivette a részét.

Hogy hiteles hangja legyünk az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztusnak!

Szép számban belekapcsolódtak az érdeklődők a programba, amelyben három napon keresztül van katekézis. Az első napon Lépes Lóránt atya, a Mirjam Rádió műsorigazgatója tartott nagyszerű katekézist a kereszt ereklyéiről. Kedden Nagy András esperes atya tett személyes tanúságtételt az Oltáriszentségről, olyan megható módon, hogy mindenki szeme könnybe lábadt.

Ma, szerdán pedig azt boncolgatják a fiatalok, kinek ki a kedvenc szentje. A napot a Crux együttes koncertje zárja. Csütörtökön keresztutat járnak a kálvárián. Úgy oldották meg, hogy amíg az egyik nemzet szentmiséje tart, addig a másik nemzet katekézise folyik a Marianumban, a plébánia közösségi termében. Pénteken csendes ájtatosság keretében búcsúznak a kereszttől.

A keddi szentmisét Beer Miklós váci püspök celebrálta paptársaival egyetemben.

„Európa ránk figyel majd a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán. Az Eucharisztia jelentése jó ajándék, Isten körülöttünk jelenlévő szeretete. Meg tudjuk-e majd mutatni a világnak, hogy a Szentírás-Eucharisztia- a szegényekkel, elesettekkel való törődés jelen van az életünkben? Ez a kongresszusra felkészítő hét is erősítsen meg abban, hogy hiteles hangja legyünk Isten szeretetének – fogalmazott szentbeszédében a püspök atya.

Két kiállítás kísérte a lelki hét programját, az egyik a kereszttel érkezett és magyar szenteket mutat be, a másik ferences vértanúkról emlékezik meg az 1944-1954-es évekből.

Az érsekújváriak Esztergomból induló, több napos gyalogos zarándoklatot is szerveznek a budapesti kongresszusra. Sajnos már nem lehet csatlakozni, mert minden hely betelt.

 

Ez a cikk a Ma7.sk honlapján jelent meg: https://ma7.sk/hitelet/minden-korosztalyt-megszolito-lelki-het-ersekujvarban-a-misszios-kereszt-arnyekaban)