Az elnökségi ülés Nagybudafán

A Via Mariae kihelyezett elnökségi ülése Nagybudafán

A Via Mariae polgári társulás 2016. május 21-én, szombaton 10 órai kezdettel tartotta meg Gelle falurészében, Nagybudafán a kihelyezett elnökségi ülését. A rendezvényt sok előkészület előzte meg. Az ülésre meg lettek hívva a Máriavölgyi zarándokút útvonalába eső települések polgármesterei és olyan települések is, amelyeken kataszterileg halad keresztül a zarándokút nyomvonala. A polgármestereken kívül a falu lakossága és számos zarándoktestvér lett még meghívva.

Az ülésen bemutatkozott a jelenlevőknek a Mária Út, téma volt az önkéntesség és a Máriavölgyi zarándokút kijelölésének feladatai, menete.

A rendezvényt Patay Péter, a Via Mariae polgári társulás elnöke nyitotta meg, majd Blahó Milán helyi atyával elmondták a bevezető imát és az atya szólt még pár szóban a zarándoklásról és a fontosságáról. Bodor Gergő, a Mária Út Közhasznú Egyesület koordinációért felelős vezetője mutatta be a jelenlevőknek a Mária utat és nagyrendezvényeit. Szó esett arról, hogy miért fontos az önkormányzatokat bevonni a Mária út építésébe és hogy a Mária Út UNESCO szellemi kulturális örökséggé és európai kulturális úttá akar válni.

Méhes Richárd ismertette a Máriavölgyi zarándokút nyomvonalát és beszámolt ezen a zarándokúton történt zarándoklatokról.

Ezután következett egy kis szünet, amikor a vendégek fogyaszthattak és megnézhették a Kaszap Istvánnal foglalkozó kiállítási anyagot, ereklyéket.

A szünet után Török András koordinátor bemutatta az észak-déli főútvonalat, valamint a Hontnémeti-Ipolyság példán keresztül ismertette a zarándokút kijelölésének menetét, amit a Máriavölgyi zarándokút esetében is el akarnak mielőbb indítani. Patay Péter pedig szólt a zoboralji zarándoklatokról, hogy miként lettek bevonva a zoboralji emberek, falvak a zarándoklásba.

Az ebédszünet közben a résztvevők tudtak egymással beszélgetni és az egyes témákról pár szavat váltani. Ezután ismertették a Máriavölgyi zarándokút kijelölésének folyamatát és hogy ezzel kapcsolatban az önkormányzatoknak mik a teendőik, miben tudnak a polgári társulásnak segíteni. A jelenlevők kérdéseket tehettek fel az előadóknak. A délután másik felében a Via Mariae polgári társulás tagjai elmondták az idei további terveket, feladatokat és hogy milyen zarándoklatok vannak betervezve erre az évre.

Az ülés zárásaként a jelenlevők átvonultak a helyi Szent Péter és Pál-templomba. Megnézték a Templom téren található nevezetességeket. A templom a résztvevőknek Méhes Richárd mutatta be és a rendezvény zárásaként a templomban egy kis hálaadásra került sor.

Somorjától egészen Naszvadig összesen 22 település polgármestere lett meghívva az elnökségi ülésre. Ezek közül csak kevéstől kaptak választ a meghívásra.

Az ülés nagyon szépen lement és mondhatjuk, hogy sikeres is volt, bár lehetett volna több polgármester és önkormányzati képviselő jelen. Köszönet jár mindazon sok segítségért, amit az ülés megszervezése és megvalósítása kapcsán kaptunk. Isten fizesse meg bőségesen mindazoknak, akik nélkül ez az ülés nem valósulhatott volna meg.

Az elnökségi ülésre elkészült a polgári társulás új, aktuális szórólapja is, amelyből a jelenlevők kaptak is.

A Via Mariae polgári társulás következő kihelyezett elnökségi ülése Kürtön (Strekov) fog megvalósulni. Reméljük ez az ülés is legalább annyira jól fog sikerülni (ha nem jobban), mint a nagybudafai.