Via Mariae éves évértékelő közgyűlése

A Via Mariae éves évértékelő közgyűlése az online térben

2021. február 12-én, pénteken 17 órától került sor a Via Mariae (szlovákiai Mária Út) polgári társulás éves évértékelő közgyűlésére az online térben, amely 9 fő részvételével zajlott le.

A rövid ima és üdvözlés után több összefoglaló is elhangzott a 2020-as tevékenységekről. Méhes Richárd egy fényképes prezentációban ismertette a 2020-as zarándoklatokat és bejárásokat.

Kovács Tamás a Kürt-Szőgyén tanösvény fejlesztéseiről szólt. A szőgyéni önkormányzat besegít a tanösvény fejlesztésébe, de Kürtön is sok minden van tervbe – például egy pihenő létrehozása a Farkasfogónál. Ciglédkében a stációk táblái lefotózva állandó jelleggel ki fognak kerülni a keresztút mentén, valamint egy információs tábla is ki fog kerülni a keresztútról. A Mária Út jelzései Ciglédkéig hiányoznak, még csak a fehér alap van felfestve. Pályázati forrásokból szeretnék az utat tovább vinni. Az 1Úton zarándoklat megvalósult ezen a szakaszon, de emellett nagyon sok egyéni zarándoklatról tudnak.

Török András az imaháttérről ejtett szót, mely rózsafüzér imaláncként már jó pár éve, megszakítás nélkül működik.

Csémi Szilárd a szlovákiai Mária Út pénzügyi helyzetét mutatta be. Nagyon örvendetes hír, hogy szép összeg érkezett be a tavalyi 2 százalékból, ezt minden felajánlónak nagyon köszönik. Itt szó esett a Szlovák Turistaklubról is, mely a 4-nyelvű táblákat és a máriautas matricákat készíti a Szlovákián áthaladó főágra. Az útjelző szabványba belekerült hivatalosan is a Mária Út jelzése, a stilizált M-betű.

Jó lenne a 2 százalék mellett idén kiküldeni egy felhívást a tagság bővítésével kapcsolatosan, mely során a Mária Út eszméje is terjedne.

Mindezek után a 2021-es tervek lettek ismertetve, amennyiben a járványügyi helyzet ezt lehetővé is teszi. A Via Mariae csatlakozott az idei Esterházy János Emlékévhez, ezért zarándoklatokat és szentmiséket fognak felajánlani a gróf (Esterházy János) boldoggá avatásáért.

Az éves terveket láthatják a beszámoló végén és mindezek ki lesznek küldve a zarándokoknak is.

Tervbe van egy Mária utas stand felállítása a szeptember 18.-i Esterházy János Emléknapon.

Velebny Gábor is beszámolt a tervezett palócföldi zarándoklatokról, mely során megtudták, hogy az 1Úton mellett más zarándoklatokat is tervez megvalósítani (márianosztrai Krisztus 5 Szent Sebe búcsú, Medve-kút, buszos zarándoklat Alsóbodokra). Az idei 1Úton zarándoklatot két irányból tervezi megszervezni.  

Paláston 100 éve mondott beszédet Esterházy János, ezért egy emléktábla avatására kerül majd sor. Nagymegyeren Esterházy kiállítás és ünnepség lesz. A római katolikus templom falán található Esterházy János emléktábla mellé tervezik egy (ilyen tanösvényes) máriautas ismertetőtábla elhelyezését, mivel Nagymegyeren is keresztülhalad a Pálosok Útja zarándokút.

Megegyeztek, hogy ilyen formában (online térben) fognak találkozni 1,5 vagy 2 havonta.

Szó esett a Mária Út Európa kulturális útjává való minősítéséről is, mely kapcsán számba vették, hogy melyek azok a szervezetek, akiket fel lehetne kérni partnernek – ez a fővonal építése kapcsán is hasznos lehet. A kulturális úttá való nyilvánításhoz szükséges, hogy egy nemzetközi szervezet jöjjön létre.

Pár nappal ezelőtt volt egy videó beszélgetés egy hölggyel Luxemburgból e kapcsán. A beszélgetésen körülbelül 20 részvevő volt jelen, Erdélyből, Ausztriából, Szerbiából, Magyarországról és Szlovákiából.

Baka Szilvia tanácsolta, hogy a Via Mariae felvehetné a kapcsolatot a Hitoktatói Központtal, illetve, hogy minden évben máshová szervezhetne a szervezet buszos zarándoklatot (mondjuk Czestochowába és Medjugorjéba is).

Tervben van egy zarándok hírlevél létrehozása, ahonnan a zarándokok értesülhetnének a zarándoklatokról és az egyes változásokról.

Berényi Kornélia elmondása szerint sokan segítkeznek Szőgyénben, hogy a Mária Út ügyét előbbre vigyék (az önkormányzat és Zsolt atya mellett civilek és egyéb más szervezetek is). Szőgyénben lehetőség van az ottalvásra. Idén is tervezik a Nyitott templomok napja megtartását, amely kapcsán felmerült egy minikiállítás berendezése a templomban a máriautas anyagokból.

Perbete település is rá szeretne csatlakozni a Mária Útra, mivel náluk is van egy szépen felújított Szűz Mária kegyhely.

A lezárás és a záróima előtt megegyeztek a következő találkozó időpontjában, amire március 12-én kerül sor a szűk elnökség körében.