A gyalogos zarándokcsoport Sasváron

4napos zarándoklás a sasvári Fájdalmas Anyához a Szűzanya hónapjában

Szerdán, május 4-én kezdődött a sasvári gyalogos zarándoklat. A zarándokok legtöbbje Dunaszerdahely felől érkezett és pozsonyi kisállomáson szálltak át Nagyszombat felé. Nagyszombatban találkoztak a Nyitra és Érsekújvár felől érkező zarándokokkal. Innen közösen a 8:50-es busszal mentek el Alsódiósra (Doľné Orešany). A helyi atya kinyitotta nekik a templomot és bemutatta nekik a templomot és helyi vallási életet. Az alsódiósi, Árpád-kori Szűz Mária templomtól 8 zarándok indult útnak, hogy sikeresen megérkezzen Sasvárba. A szépséges, freskós templom tornyán látható egy korona, ami arra utal, hogy régebben ebben a templomban is őrizték a magyar Szent Koronát – ilyennel nem sok hely, templom dicsekedhet.

A faluból a sárga jelzésen indultak neki a Kis-Kárpátok lankás hegyeinek. A falu a szőlőtermesztésben is jeleskedik, aminek ékes bizonyítéka a Szent Orbán szobra, ahol a zarándokok is megálltak egy kis pihenésre.

A Kis-Kárpátok erdeiben virágzó medvehagymákba botlottak és egy kis szalamandrába. Medvehagyma mezők voltak, annyi volt körülöttük az ilyen virágzó növény. A kék jelzés mentén egy helyen hosszabb időre megálltak enni.

A jelzésen lejutottak a Felsődióshoz tartozó Majdán falurészbe, mely egy tó közelében fekszik. A zöld jelzésen jutottak el Kislosoncra (Lošonec), ahol megálltak egy kis ebédre és frissítőre.

Jahodníkon keresztül idővel elérték a Driny cseppkőbarlangot, ahova már nem tudtak bejutni, mert az idegenvezetések már elmentek. Közben már jött egy zápor, mikor egy fedett helyre értek. Az eső elállta után folytatták az útjukat, de a szomolányi (Smolenice) vár előtt ismét rájött az eső. A várat megtekintették kívülről és esőkabátokba értek le a falu templomához.

A község reneszánsz Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt templomában szentmisén vettek részt, amin a helyi önkéntes tűzoltók is megjelentek, mivel Szent Flórián napja volt. Közben esett az eső és villámlott, ezért a rossz idő miatt, a hagyományos tűzoltós körmenetet a templom körül nem tartották meg. A szép templomot gróf Erdődy Gábor és felesége, Pálffy Mária adományából építették egy korábbi gótikus templom alapjain. A késő gótikus főoltárán láthatták Szűz Mária szép, kora barokk szobrát. A falfestményeket Massányi Ödön készítette. A templom melletti temetőben van a Pálffyak által épített Szent Vendel-kápolna, a család temetkezési helye.

A folyamatosan ömlő esőben egy szempillantást vetettek a Pieta-oszlopra és a közelében álló nagyon régi hársfára. Felkeresték a szállást és lepihentek.

Másnap tiszta, napsütéses időben indultak útnak. Pozsonynádasra (Trstín) mentek, ahol felkeresték a falu szélén található Hajíček Fájdalmas Szűzanya búcsújáróhelyét. Ez a temetőben található egy régebbi szép templommal és egy kis dombon a Kálvária látható, körülötte a keresztúti állomásokkal. A nagyszombati zarándokok Sasvárba igyekezve ezen a kegyhelyen folyton megálltak.

A szép szobrokkal övezett temetői úton elindultak vissza a községbe. Innen csodás látvány nyílik a falura, a szomolányi várra és a hegyekre. 9 óra után buszra ültek és átmentek Bikszárdra (Buková). A turistajelzéseket követve elhaladtak egy tó közelében és átkeltek a Kis-Kárpátok hegyvonulatain. Az út során lehetőség adódott az Éleskő (Ostrý kameň) várromjait megnézni, de mivel idő szűkében voltak, ezért ezt nem tették meg (mert pár kilométer lett ez volna pluszban).

Ismét medvehagymákkal találkoztak, de ezek csak most kezdtek virágozni. Egy szép, felújított kereszt tövében egy 2021-ben épített pihenőhelyre lettek figyelmesek, ami a zarándokoknak készült. Ahogy elkezdtek ereszkedni a hegyekből, oldalról megpillantották Detrekő várának romjait egy közeli csúcson.

Detrekőszentmiklóson (Plavecký Mikuláš) elhaladtak a Szent Flórián-templom mellett, majd kicsit megpihentek a buszfordulónál. Úton folytatták a zarándoklatot, oldalról látták a dombon emelkedő Szent Miklós-templomot, majd megálltak egy imára a Fájdalmas Anya-kápolnánál.

Innen az utat követve mentek keresztül a katonai övezeten Laksárújfaluhoz tartozó Pálffytelekre (Mikulášov). Közben hátra-hátra tekintettek a szépséges hegyekre és megcsodálták a környező szépséges, virágzó tájat.

Pálffytelekről végül gyalogosan mentek el Laksárújfaluba, ahol a Szent Lőrinc-templomban vettek részt szentmisén. Egy helyi családnál voltak elszállásolva, ahol barátságos fogadtatásban és megvendégelésben volt részük. A misén is imádkoztak az esőért, ami végül este meg is érkezett, villámlott és szakadt az eső.

Pénteken 8 óra körül busszal elmentek Pálffytelekre, ahonnan a turistajelzésen Bilkaudvarra (Bilkové Humence) mentek, ahonnan földúton érték el Habáni nevezetű tanyát, ahol valamikor a habánok éltek. Itt megpihentek és gyönyörködtek a szép házakban. Innen érték el a Szent Mária Magdolna kegykápolnáját, mely egy csodás környezetben fekszik. Itt évente egyszer tartanak szentmisét és búcsút. A Nagyszombatból érkező zarándokok itt is megálltak a zarándoklatuk során, hogy pillantást vessenek Búrszentmiklósra és a zarándoklatuk célpontjára a sasvári bazilikára.

Búrszentmiklósra (Borský Mikuláš) megérkezve beültek ebédelni, majd pedig elfoglalták a szállásukat. Egész nap elég borús idő volt. Szentmise előtt még felkeresték a Búrszentpéter falurészen található régi, „Árpádházbeli“ Szent Péter és Pál-templomot és egy nádfedeles paraszti házat, majd pedig beültek egy fagyira. A misére menet benéztek a temetőbe, ahol a Szűz Mária-kápolnába beengedték őket, mivel nyitva volt és virágokat cseréltek – itt látták a nagyszombati Szűz Mária-kép másolatát.

A Szent Miklós-templomban vettek részt a szentmisén, melynek nagyon szép oltára van. Este pedig egy kis beszélgetés után lepihentek.

Az esti eső után az utolsó nap reggelén a zarándokok esőkabátokban indultak útnak, mivel nyirkos, esős idő volt. A falu szélén található Ságelská studničkánál megálltak, majd az Erdőhát homokos talaján folytatták az útjukat Sasvár felé. Egy motorversenypálya után átkeltek a vasúti síneken.

Az Erdőháti-alföldre jellemző búrfenyők által szegélyezett úton közelítették meg a kegyhelyet. Sasvár-Morvaőr városához közelítve feltűnt a túloldalon található morvaőri Árpád-házi Szent Erzsébet-templom, majd pedig a sasvári templom a bazilikával. Mivel nyitva volt, ezért bementek imádkozni a Bosco Szent János-plébániatemplomba, majd pedig a főtéren keresztül a bazilika felé vették az irányt.

A Fájdalmas Anya kegytemploma körül észlelték, hogy itt milyen sok eső esett. Közben a nap is kisütött. Itt találkoztak az újvári buszos zarándokokkal, majd közösen bevonultak a kegytemplomba. Üdvözölték a zarándokokat, majd rózsafüzért mondtak, közben gyónni is lehetett. A szlovák-magyar nyelvű szentmisét Ďurčo Zoltán püspöki helynök mutatta be. Az érsekújvári hívek zarándoklata 1810-re nyúlik vissza. A szentmise után agapéra került sor a kolostorudvarban.

A zarándokok lelki élményekkel gazdagodva tértek haza otthonaikba, ki busszal, ki pedig vonattal. A legtöbb gyalogos zarándok vonattal jutott haza, jókúti (Kúty) és pozsonyi átszállással.